Psycholoog Amsterdam-Oost

Praktijk van Simone van den Bosch
bg

Hulp bij faalangst

Faalangst is een vorm van angst; het bang zijn om te falen. In veel gevallen is het een angst die zich al voordoet op en rondom school. Bang zijn voor een toets die gemaakt moet worden, een presentatie voor de klas. Bang zijn om niet te voldoen aan de gestelde verwachtingen. Zo voelt falen en de angst om te falen als gevaar, en ons verstand denkt dan: ‘ai, hier moet ik je voor beschermen’. Simpelweg vanuit het oerinstinct dat angstgevoelens koppelt aan direct gevaar.

Maar het is zeker niet alleen iets wat zich voordoet bij leerlingen, ook op volwassen leeftijd kan je hiermee te maken krijgen. Als moeilijke nieuwe uitdaging die je in jezelf herkent of misschien wel als angst die je vanuit je jongere jaren hebt meegenomen. Faalangst kan zich bovendien op vele vlakken uiten, bijvoorbeeld in je werk, als je gaat solliciteren of als je iets nieuws gaat doen. Als we ouder worden leren we hier meestal op een bepaalde manier mee omgaan, zoals door het vermijden van dit soort situaties of door ze (eindeloos) uit te stellen. Dat voorkomt dan tijdelijk de confrontatie met onze faalangst, maar rest de belangrijke vraag: maakt dit ons gelukkiger?

De angst om te falen kan namelijk betekenen dat je verstand je tegenhoudt om uitdagingen aan te gaan, want alles buiten je comfortzone vergroot immers de kans op falen. Helaas houdt dit beschermingsmechanisme je zodoende tegen om mooie nieuwe kansen te pakken, uitdagingen aan te gaan en als mens te groeien, te leren en een waardevol leven te leiden. Hoewel het dus een heel logisch mechanisme is, is het voor jou niet altijd even prettig.

Van faalangst naar vertrouwen

Heb je last van faalangst van en wil je hierover in gesprek? Samen onderzoeken wij wat jouw volgende stap kan zijn om je hierin te ontwikkelen. Ik help je graag om weer op jezelf te leren vertrouwen.

Neem vrijblijvend contact op voor een eerste gesprek
Tags: faalangst, zelfvertrouwen, onzekerheid, therapie, amsterdam-oost

Psycholoog Van den Bosch in Amsterdam Oost

Simone van den Bosch

  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen